Språktrening
Språk er nøkkelen til god integrering i Norge og bidrar til økt deltakelse blant personer med innvandrerbakgrunn i det norske samfunnet. Språk åpner dører og bryter barrierer; barrierer som kan føre til ensomhet, utenforskap og lav deltakelse i sivilsamfunnet.
Språk er også en viktig del av norsk kultur og samfunnsliv, der fellesskap og møte mellom mennesker er essensielt.
Frivilligsentralene er med på å skape møteplasser som tilrettelegger for språktrening og muligheten til å ta del i et lavterskel tilbud der en kan øve på norsk. Språktrening bidrar også til at deltakere lærer om norsk samfunnsliv og blir kjent med ulike velferdstilbud og instanser som er relevante som NAV, Flyktningtjenesten, lokalbiblioteket og andre frivillige organisasjoner.
Webinar om språktrening
Over hele landet tilbyr frivilligsentraler, alene eller i samarbeid med folkebibliotek eller andre frivillige organisasjoner, ulike norsktreningstilbud for personer med innvandrerbakgrunn. Sammen med IMDI, HKDir, Røde Kors, KIA og Sanitetskvinnene gjennomførte Norges Frivilligsentraler fire webinarer om norsktrening. Klikk på bildene under for mer informasjon og video om innhold i disse kursene.
Informasjon, råd og ressurser som er nyttige for deg som driver med norsktrening i frivilligheten.
Når man lærer et nytt språk er det viktig å delta i samtaler for å utvikle muntlige språkferdigheter. Fokuset bør være på kommunikasjon og forståelse, ikke på å snakke korrekt. Viktige oppgaver for norsktreneren er derfor å lede samtaler, ikke snakke for mye selv, stille spørsmål og bidra til en trygg og god stemning slik at alle har lyst til å delta. Det er fint å ta i bruk flere språk for å lette forståelsen.
Les merDeltakernes norskferdigheter og behov påvirker samtalen. Nybegynnere trenger å bygge opp et grunnleggende ordforråd for å kunne kommunisere i hverdagen og mestre sitt nye liv i Norge. Mer erfarne språkbrukere trenger å utvide ordforrådet for å kunne forstå og uttrykke seg på alle livets områder om stadig mer avanserte emner.
Les merDet finnes tause normer for hvordan vi uttrykker oss i ulike situasjoner som varierer fra samfunn til samfunn. I Norge går vi ofte rett på sak, mens man innleder med lengre høflighetsfraser andre steder. Ting vi sier hjemme passer det kanskje ikke å si på et offentlig kontor eller foreldremøte. Vi ser på hvordan vi formulerer oss ulikt i ulike situasjoner gjennom rollespill og eksempler.
Les merØvelser, leker og spill gjør det lettere og morsommere å lære et nytt språk. Det er fint å gi øvelser i par og i gruppe hvor det er nødvendig å snakke sammen for å løse oppgaven. Det kan være bra å bruke konkrete gjenstander, bilder og korte filmsnutter for å skape forståelse, variasjon og dynamikk. Det er gøy med spill og konkurranser når voksne skal lære et nytt språk.
Les merTilbud om norsktrening/språkkafé e.l
Vi har behov for flere språkverter! Har du tid, engasjement og overskudd i hverdagen og ønsker å bidra med noe meningsfullt? Vi har nå et ønske om å utvide vårt språk team her på Skiptvet Frivilligsentral.
Les merVelkommen til Mandagskafe med språktrening for Kvinesdals nye landsmenn og innbyggere.
Les merHåndverksggruppe på Byåsen Bibliotek annenhver Onsdag!
Les merSpråkkafe ved Orkdal folkebibliotek og Voksenopplæringen Follo andre fredag i måneden. Der elever og frivillige deltar.
Les merSpråkkafè hver onsdag!!
Les merTvedestrand Røde Kors arrangerer norsktrening hver torsdag på Innbyggernes Hus
Les merGjemnes Frivilligsentral har startet et samarbeidsprosjekt med Bosetting og integrering i kommunen. Der vil Frivilligsentralen kun være et bindeledd mellom oppdragsgiver og arbeidstaker. Arbeidstakeren må være over 18 år og kan ta på seg enklere oppdrag som ikke trenger fagutdanning som feks små malejobber, klipping av plen, måke snø, bære hjelp, vasking osv.
Les merAnnen informasjon og tilbud om gratis språktrening
Du kan også finne mye relevant informasjon om språktrening/norsktrening hos ulike organisasjoner, lag og foreninger.
Norsktrening i Røde Kors er en møteplass hvor man øver på muntlig norsk. Gode språkferdigheter er en forutsetning for deltakelse og tilhørighet i samfunnet.
Les merSpråkvenn er et tilbud til minoritetskvinner i alle aldre bosatt i Norge. Dette kan være flyktninger, arbeidsinnvandrere eller andre med minoritetsbakgrunn.
Les merSpråkkafé i KIA er lagt opp til å være en uformell sosial møteplass, hvor en får praktisert norsk, ofte i kombinasjon med et godt måltid mat.
Les merOver hele landet tilbyr frivillige organisasjoner, alene eller i samarbeid med folkebibliotek og frivillighetssentraler, ulike norsktreningstilbud for personer med innvandrerbakgrunn.
Les mer